5 lucruri pe care nu le stii despre condusul pe polei

Acest ghid nu este pentru incepatori, ci pentru cei experimentati care doresc sa isi perfectioneze stilul de condus, pentru ei sau pentru siguranta familiei lor si a celor din jur. Iarna este plin de polei si trebuie sa fim pregatiti.

Acestea sunt lucruri pe care ai sanse maxime sa nu le stii, dar care te vor ajuta intr-un mod semnificativ:

Tractiunea pe gheata

In mod normal, ni s-ar parea normal cu cat acceleram mai mult cand plecam de pe loc cu atat ar trebui sa plecam mai repede. Iarna, nu e neaparat asa.

La nivel microscopic, fiecare suprafata are imperfectiuni. Aceste imperfectiuni intra una in alta pentru a putea face contact intre cele doua suprafete. Cand acceleram putin mai tare, imperfectiunile sar una peste cealalta si creaza un spatiu care ajuta la alunecare. Din acest motiv, trebuie sa gasim acceleratia perfecta in care punem maximul de cuplu pe strada, dar fara sa ajungem sa rupem tractiunea.

Sursa: Wikipedia

Ochelarii de soare

Ni s-ar parea normal ca iarna sa nu avem nevoie de ochelari de soare, nu? Ei bine, nu cred ca sunt singurul care a crezut asta si dupa si-a dat seama ca soarele de iarna este mult mai neiertator, din doua motive:

  • Aerul fiind mai rece, atmosfera este mai curata, deci lumina poate trece mult mai bine prin ea.
  • Gheata, apa rezultata din zapada topita si masinile umede reflecta foarte mult, ceea ce te orbeste si mai mult.

Sfatul meu este sa tineti o pereche de ochelari in masina indiferent de anotimp. Nu, parasolarul nu te va salva de reflectii 😎

Aerul conditionat

Ti se aburesc geamurile chiar daca ai dat ventilatia pe parbriz? Este din cauza umezelii. Daca dai drumul la aerul conditionat, aerul se va dezumidifica, chiar daca este dat pe caldura. Cand trece prin palele reci, aerul lasa umezeala sub forma de condens, dupa care va fi incalzit. Consuma benzina in plus, dar uneori cand ai geamurile foarte aburite, merita.

Frana de motor

Frana de motor este un skill foarte important pe care trebuie sa il invete orice sofer, mai ales pe o transmisie manuala. Franele, uneori, cand roata da de o portiune de polei, se pot bloca, destabilizand masina, cand tractiunea revine. Ce trebuie sa faci, pentru a sincroniza turatiile (DownShift):

  • Apesi ambreiajul
  • Schimbi in treapta inferioara
  • Apesi pe acceleratie putin, tii ambreiajul in continuare
  • Lasi ambreiajul

DownShift-ul necesita niste luni pentru a putea fi perfectionat, dar, cu timpul, vei invata. Vei observa ca iarna poti sa folosesti frana de motor mult mai mult. Pe de o parte nu destabilizezi masina si pe cealalta parte nu iti tocesti asa repede placutele si discurile.

Poduri si polei

Podurile sunt extrem de periculoase, mai ales iarna. Pamantul este suficient de cald incat sa poata mentine gheata topita, mai ales cand e aplicata sare pe strada. Insa, podurile au un pasaj de aer rece care trece peste si pe sub drum. Poleiul si gheata sunt insesizabile pe majoritatea podurilor, dar exista, mai ales sub 0 grade afara.

Sa va povestesc ce mi s-a intamplat acum o saptamana. Eram cu Cielo-ul meu, pe podul din Pipera si mergeam cu 50 la ora. Pe strada era umezeala, dar nu polei. Dupa ce am urcat rampa si a inceput panta, a pus un Mercedes frana brusca in fata mea, pentru ca ii iesise un BMW in fata, ca deobicei… Am pus frana usor, la inceput, dupa care am realizat ca nu aveam deloc aderenta. Podul era complet acoperit in gheata, lucioasa ca sticla. Am apasat frana la maxim si tot nimic. Am inceput sa alunec si de la vreo 20 de metri, la 40-50 la ora, m-am oprit la aproximativ un metru si jumatate de bumper-ul Mercedes-ului. De atunci merg cu maxim 40 la ora pe poduri. Ca sa nu vi se intample si voua, va sugerez sa reduceti viteza, la cel mult 50 la ora pe poduri, mai ales la coborare.

Citeste si articolul Crezi ca ai cauciucurile potrivite iarna asta?

Compilatie cu masini alunecand pe polei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *