5 verificari ale masinii pe care le poti face SINGUR pentru a preveni dezastrul

Daca vrei sa previi multe probleme care apar in timp la masina ta, este recomandat sa faci verificarea regulata a urmatoarelor aspecte ale masinii tale:

Nivelul de ulei

Daca ai o masina mai veche de 5-6 ani, merita sa iti verifici uleiul odata la o saptamana-doua. Unele masini au senzorul de ulei pus mai jos decat limita minima si becul nu se aprinde decat cand uleiul este la un nivel critic. Ultimul lucru pe care ti-l doresti este sa te urci pe autostrada la drum lung cu o picatura de ulei, solicitand motorul, fara segmenti si tacheti lubrifiati cum trebuie. Cunosc foarte multe cazuri in care oamenii si-au calat motorul pentru ca au ramas fara ulei. Acestora nu li s-a aprins martorul de ulei in bord. Din acest motiv nu e bine sa te bazezi in totalitate pe el.

Presiunea in roti si uzura cauciucurilor

Acestea trebuie verificate odata pe saptamana. Daca ai presiunea mica in roti si calci intr-o groapa mai zdravana (SPOILER ALERT: avem multe in Romania) iti vei dejanta cauciucul. Pe langa acest lucru, iti poti pune viata in pericol intr-un viraj evaziv. Dezavantajele nu se opresc aici, deoarece creste uzura cauciucului, mai ales pe laterale. Consumul, spre uimirea mea, iti va creste cu cel putin 1L la suta (am calculat plin la plin cand am avut cauciucurile la 1.5 bari si la 2.2, ulterior).

Nu stii daca ai cauciucurile potrivite pe masina ta? Citeste acest articol.

Nivelul de uzura al discurilor si al placutelor de frana

Daca ai jante de tabla, prin care nu se poate vedea mare lucru, nu iti va fi usor sa faci asta, dar daca ai jante din aliaj si poti vedea clar discul de frana, verifica daca prezinta zgarieturi adanci si imperfectiuni circulare. Placutele de frana sunt destul de greu de verificat fara sa dai jos roata, dar daca te uiti cam la ce distanta sta suportul de placuta de disc cand le schimbi, poti estima cand se vor toci.

Nivelul lichidelor

Daca nu ai o scurgere vizibila, nu trebuie sa te ingrijorezi prea mult de lichide. Cu toate acestea, trebuie verificate cel putin odata pe luna pentru cea mai buna functionare a masinii.

Nivelul de lichid de racire (antigelul) este important deoarece masina nu te va atentiona cand este scazut. Din nou, ultimul lucru pe care ni-l dorim este sa descoperim ca nu avem, pe autostrada.

Lichidul de frana trebuie verificat si el ocazional. Daca ai vreun furtun care scapa numai la frane de urgenta, nu vei observa scurgerea decat daca verifici nivelul acestuia, regulat.

Daca doresti un articol despre un subiect anume, nu ezita sa ne CONTACTEZI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *