Benzina vs Diesel

Primul motor a fost construit in 1884 de Edward Butler si functiona pe benzina. Motoarele Diesel nu au aparut decat dupa ce Rudolf Diesel l-a inventat in 1893 (l-a patentat), iar ulterior l-a demonstrat in 1900. (sursa)

Ca sa intelegem de ce se da razboiul intre cele doua combustibile trebuie sa le intelegem diferentele. Diesel-ul arde mai violent decat benzina, din acest motiv motoarele Diesel au mai mult cuplu decat cele pe benzina, la aceleasi turatii. Acest lucru le face sa consume mai putin, pentru ca la fiecare explozie fac mai multa „treaba” decat o explozie pe benzina. La turatii mari Diesel-ul nu face fata pentru ca se aprinde prin compresie si daca se intampla totul prea repede nu mai are timp sa arda, pe cand benzina se aprinde instant prin scanteie, de aceea vedem motoare de motociclete pe benzina care pot ajunge la 15000 RPM, pe cand un motor diesel nu trece niciodata de 6000RPM.

Diesel-urile sunt folosite predominant in aplicatii industriale si agricole, pe cand motoarele pe benzina sunt peste tot, din drujbe si pompe pana la masini si avioane.

Fiecare masina si fiecare motor consuma diferit, in functie de stilul de condus al soferului. Pentru a afla stereotipurile comune de soferi din Romania da click aici.

In lumea tuning-ului, benzina castiga fara discutie. Motoarele Diesel au si ele un nivel de modificare ok, de-aia mai vedem Golf-uri care scot noruri de fum negru si Audi-uri rapide, dar motoarele pe benzina sunt cele care pot ajunge la mii de cai putere, cu componentele potrivite. De ce? Pentru ca daca bagi prea multa presiune intr-un motor Diesel, prin turbina, ai aprindere spontana, pe cand la benzina, oricat ai comprima-o, nu poate sa se aprinda decat prin scanteie. Cu un motor bine ramforsat, forjat, care poate sa suporte o groaza de bari de la o turbina gigantica, se pot ajunge la cateva mii de cai:

Din punct de vedere al fiabilitatii, motoarele Diesel sunt mai fiabile, dar la noile masini filtrele de particule obligatorii pentru respectarea normelor de poluare Euro sunt atat de scump de schimbat, ca mult mai bine merita un motor pe benzina, care nu are nevoie de asa ceva pentru ca polueaza mai putin.

Din punct de vedere al consumului, daca pe un motor pe benzina se adauga GPL, acesta va fi la fel de ieftin la suta de km ca si un motor Diesel.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *