Biciclistii in trafic

Bicicletele, legal vorbind, sunt si ele vehicule, iar conducatorii acestora trebuie sa resprecte regulile de circulatie, exact ca orice alt vehicul participant la trafic. Singura exceptie este ca partea cu mersul pe trotuar, parcuri, etc este o zona destul de gri cand vine vorba de lege. Din acest motiv, multi au senzatia ca pot merge cu bicicleta pe strada cum vor ei si ca regulile de circulatie sunt doar pentru masini, cand in realitate nu este asa.

Pentru un sofer, biciclistii sunt un cosmar. Majoritatea nu poarta lumini sau veste reflectorizante, mai ales la tara si in suburbii, si sunt imposibil de vazut noaptea. Iti sar in fata de pe strazi inguste fara vizibilitate, esti obligat sa mergi cu 10km/h in spatele lor pana cand ii poti depasi si sunt multi care merg beti noaptea pe bicicleta si uneori trec de mijlocul drumului. Cu cat sunt mai vizibili cu atat e mai bine. Luminile pe bicicleta fac o diferenta cat de la cer la pamant, iar biciclistii care semnalizeaza cu mainile sunt cei mai tari, pentru ca macar stii unde se duc, fata de cei care iti taie fata si dupa se mira de ce ii claxonezi.

Bicicleta este un mod de transport cu zero emisii, mult mai ieftin de cumparat si intretinut decat masina si deseori mult mai rapid, mai ales prin trafic. Pistele de biciclete amenajate de la fantana Miorita pana la Universitate sunt un lux de care nu m-as putea lipsi, sincer. Senzatia pe care o ai cand treci cu viteza luminii pe langa sute de masini care stau bara la bara la 5 cand iese toata lumea de la servici este foarte satisfacatoare, plus ca ajungi mult mai repede la destinatie. Mai exista varianta cand vezi lucrurile mai de aproape, cum am vazut eu acest „minunat” BMW.

Pentru un biciclist ca mine, care strabate des Bucurestiul pe bicicleta, traficul cand nu exista pista de biciclete este un cosmar. Cand stai la semafor, majoritatea soferilor se baga in stanga ta, pe banda ta, ca si cum nu ai fi fost acolo. Multe piste dezafectate de biciclete induc in eroare soferii care urla la tine sa nu mai mergi pe strada si sa te duci pe pista de pe trotuar. Intersectiile mari sunt locuri in care nimeni nu iti da prioritate si pe care le traversezi foarte stresat, iar pe strazile inguste si intens circulate, cand esti obligat sa mergi pe trotuar pentru ca vin nebuni cu 100km/h pe langa tine, pietonii te injura cand treci pe langa ei, chiar daca in lege scrie clar ca ai voie sa mergi pe trotuar daca nu stanjenesti pietonii. Un videoclip foarte reprezentativ ar fi acesta de la bucharestBIKEtraffic, care este un biciclist exemplar:

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *