Cai putere si cuplu: Care este diferenta?

Ce este cuplul?

Cuplul reprezinta cat de tare poate sa deplaseze o explozie a unui piston axul cotit. Cum la bicicleta cu cat apasam mai tare pe pedala cu atat mergem mai repede, deci sa ne imaginam ca in loc de piciorul nostru este pistonul. Cu cat acesta este propulsat mai tare in jos, cu atat avem mai mult cuplu. Acesta este masurat in Newton-metru (Nm).

Ce sunt caii putere?

Caii putere (Cp), sunt unitatea universala de masurare a puterii unui motor. Mai exact cuplul inmultit cu turatia (sau viteza unghiulara) a motorului.

Ex. Sa ne imaginam ca motorul respectiv este cuplat la o macara care are agatata o greutate de ea. Un motor are cu atat mai multi cai putere cu cat poate sa ridice greutatea mai repede, pe inaltimea de un metru.

Uneori mai vedem si puterea masurata in kilowati. Trebuie sa stim ca:

1KW = 1.34CP

Deci, un motor de 100 cai putere are 74kW iar un motor de 100kW are 134 de cai putere.

Deseori, vedem ca la o turatie cum ar fi 3600RPM, cuplul unui motor este maxim, pe cand la o turatie mult mai mare de ex. 6000RPM avem puterea (Cp) maxima.

graf turatie

Sursa imagine

Cuplul este maxim la jumatatea plajei de turatie deoarece la un moment dat eficienta de ardere scade, pentru ca motorul se invarte prea repede ca sa poata fi ars tot amestecul. Puterea este maxima atat de sus pentru ca indiferent de cat de eficienta e arderea si cat cuplu poate sa produca, mai multe rotatii inseamna mai multa putere. Chiar daca pistoanele nu mai au acelasi cuplu, motorul se poate tura mai sus si compenseaza, pana cand cuplul scade atat de mult ca scade si puterea.

Acum ca stii care este diferenta dintre caii putere si cuplu poti clarifica lucrul asta si prietenilor tai, trimitandu-le acest articol 😉

Happy driving!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *