Care sunt marile brand-uri de masini din lume si ce companii le detin?

Ai auzit vreodata ca si Audi si Porsche si Seat sunt tot de la Volkswagen? Cum adica Dacia a fost cumparata de Renault? Aceasta este explicatia:

Compania este una, brand-ul este alta. Companiile pot avea mai multe brand-uri, complet diferite, in tari diferite. Multe companii au inceput cu un singur brand, cum ar fi Mercedes-benz sau Volkswagen, dupa care ori au cumparat alte brand-uri si au pastrat numele, cum a facut Renault cu Dacia, ori i-au schimbat numele, cum a facut Nissan cu Datsun. In orice caz, odata ce a cumparat un brand de masini, acea companie poate sa faca ce vrea cu el.

Se spune ca exista brand-uri de „lux” la unele masini, cum ar fi ca Infinity este versiunea de lux a lui Nissan, sau Lexus, versiunea de lux a Toyotei. In realitate, chiar daca o companie are doua brand-uri cu doua tipuri de masini, tot acea companie le controleaza pe amandoua. Rivalitatea dintre Lamborghini si Bugatti este fabricata, pentru a da senzatia de competitie si de a ridica ambele brand-uri, cand defapt ele sunt detinute de Volkswagen. Mai jos aveti o schema cu toate companiile si toate brand-urile (majore) de masini pe care le detin acestea.

Exista si producatori de masini care au un singur brand, cu o singura companie, cum ar fi Subaru sau McLaren. Acestia au succes prin simplul fapt ca fac un singur lucru, dar bine, fata de marile companii care fac masini de duzina. Majoritatea brand-urilor detinute de o singura companie, adica independente, sunt in imaginea de mai jos:

Acestea fiind:

  • SsangYong
  • Mitsubishi
  • Mazda
  • Subaru
  • McLaren
  • Koenigsegg
  • Tesla
  • Aston Martin

Pentru a vedea care sunt cele mai legendare masini dintre brand-urile japoneze (JDM) da click aici.

Exista si rebrand-uri, cum  ar fi acest Saab 9-2x

care este defapt un Subaru Bugeye Wagon

Rebranding-ul se intampla deobicei cand o companie considera ca va avea mai mult succes masina sub brand-ul lor. Sunt si cazuri in care companiile colaboreaza intre ele, pentru a produce aceeasi masina, sub brand-uri diferite, fara ca acesta sa fie cumparat de la o companie la alta, cum ar fi in cazul Toyota GT86/ Subaru BRZ/ Scion FRS care sunt aceeasi masina.

Trimite acest articol si altor oameni, pentru a clarifica aceasta confuzie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *