Cauciucuri de iarna/vara sau cauciucuri all-season? Care sunt mai bune?

Sunt trei mari categorii de cauciucuri. All season, cauciucuri de iarna si cauciucuri de vara. Aici sunt prezentate aceste trei categorii, fiecare cu pro si contra.

All Season

Daca esti genul de persoana care nu vrea sa petreaca deloc timp schimband cauciucuri, pentru care masina trebuie sa mearga indiferent de vreme si conditiile de afara, cauciucurile all-season sunt pentru tine. Nu trebuie sa le schimbi decat cand se tocesc.

All season-urile au un cauciuc mai tare decat cele de vara, dar mai moale decat cele de iarna, ceea ce rezulta intr-o aderenta care se situeaza intre cele doua. Acest tip de cauciuc este bun pentru ca nu se freaca asa de mult de asfalt si reduce consumul.

Cauciucurile all-season sunt cele mai ieftine si durabile optiuni pentru mersul de zi cu zi, pentru ca te ajuta in toate conditiile si se tocesc mai greu.

All season-urile sunt cam pe la mijloc cand vine vorba de orice. Pe suprafete alunecoase, au mult mai multa tractiune fata de cele de vara, dar nu se compara cu cele de iarna, iar la indepartarea apei sunt aproape la fel de bune ca cele de iarna.

Vara

Daca vrei sa te bucuri de sezonul cald, sa poti intra cu masina in curbe la viteze care pana acum ti s-au parut extreme si sa faci demaraje la stop, pune-ti cauciucuri de vara.

Cauciucurile de vara sunt facute dintr-un material mai moale, ca sa poata „imbratisa” imperfectiunile asfaltului, pentru aderenta maxima.

Aceste cauciucuri sunt cele mai sigure pentru ca au distanta de franare cea mai mica, cu exceptia zilelor cand ploua, pentru ca nu fac o treaba foarte buna in indepartarea apei, asa cum fac cele all season si mai ales cele de iarna.

Evident, acest tip de cauciucuri sunt recomandate numai vara si primavara, cand conditiile sunt optime si temperatura este perfecta.

Ele sunt bune la circuit, la viraje in viteza si la plecari de pe loc (launch-uri), pentru ca au cea mai mare aderenta. Majoritatea cauciucurilor au aderenta maxima cand sunt calde, de-aia la Drag Racing (la liniute, pe romaneste), masinile performante fac burnout:

Iarna

Daca ai o masina cu tractiune pe fata sau mai ales pe spate si nu ai capabilitatile de a iesi din zapada sau noroi ale unui sistem AWD sau 4×4, iarna ar trebui sa iti schimbi cauciucurile pentru ca daca esti prins intr-o astfel de situatie cu cauciucuri all season, sau daca „traiesti periculos” si inca le ai pe cele de vara, s-ar putea sa ramai acolo pana cand vine cineva sa te tracteze. Pentru a citi despre cele mai bune SUV-uri, da click aici.

Cauciucurile de iarna au cea mai mare aderenta pe suprafetele alunecoase, pentru ca au mai multe sentulete si canale, cu care apuca zapada, noroiul sau pietrisul peste care trec, cel mai bine. Pentru ca nu exista atat de mult cauciuc ca la cele de vara care sa faca contact cu asfaltul si pentru ca sunt facute din cea mai tare compozitie fata de celelalte, au cea mai mica aderenta, de-aia e bine sa le folosim strict iarna.

Acest tip de cauciucuri este si cel mai bun la indepartarea cat mai rapida a apei dintre cauciuc si asfalt, pentru a evita acvaplanarea si pentru a avea contact continuu cu asfaltul.

Daca acest ghid ti-a fost folositor in alegerea corecta a cauciucurilor, trimite-l si prietenilor tai masinisti 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *