Ce este „negative camber” si cu ce ne ajuta?

Camber-ul negativ este cand avem roata cu varful de sus inclinat spre interior, iar baza inclinata spre exterior. Acest tip de aliniere a rotilor are un rol destul de important in curse, pentru ca mareste suprafata de actiune a rotilor, distanta dintre cele patru puncte de contact ale masinii cu asfaltul, imbunatatind drastic stabilitatea masinii:

In cazul entuziastilor, acestia trec peste camber-ul functional, si ajung la nivele de camber unde doar coltul rotilor atinge pamantul. Acest tip de camber (la entuziasti) se numeste stance:

Si mai sunt unii care exagereaza, si fac atat de mult camber ca te face sa te intrebi cum se mai tine masina pe roti:

Cum functioneaza?

Toate acestea sunt posibile cu un simplu truc al suspensiei, unde se monteaza capul arcurilor si amortizoarelor mai spre interiorul masinii, cu cateva modificari la piesele suspensiei:

Evident, la ultimul exemplu, cel cu Tico doar Dumnezeu stie ce i-o fi facut, dar la masinile care fac asta pentru performanta, asa se procedeaza.

Camber-ul, mai ales cel excesiv, toceste mult mai repede cauciucurile, pentru ca contactul cu asfaltul nu este uniform, ci doar pe partea interioara. Din acest motiv, nu vom vedea pe nimeni sa conduca zi de zi o masina cu camber, ci doar ocazional, daca este un project car sau un show car etc.

Camber cu suspensie pe aer

Camber-ul imbunatateste stabilitatea, dar are si rol estetic. Multe show car-uri care au suspensie pe aer, adica in loc de arcuri au perne cu aer care se umfla sau desumfla in functie de preferintele soferului, la apasarea unui buton. Cand se desumfla, se lasa mai jos toata caroseria, simuland montarea capatului suspensiei mai spre interiorul masinii, rezultand in acelasi efect de camber.

Singurul dezavantaj al unei suspensii pe aer este faptul ca are un compresor in spate, dar este cea mai frumoasa suspensie, pentru ca in parcare sau oricand opresti undeva poti sa o lasi pana in punctul in care aproape atinge pamantul.

Cateva preturi pentru un kit de suspensii pe aer puteti gasi aici: link

Camber-ul a devenit un trend care o sa ramana si o sa il vedem din ce in ce mai mult pe strazi, pentru ca este o modificare usor de facut, accesibila si te ajuta la performanta daca o faci cu masura.

Din punct de vedere legal este o zona gri, pentru ca este considerata ca si o aliniere a rotilor si nu scrie nicaieri ca nu ai voie sa mergi pe strada cu rotile aliniate „gresit”, scrie doar ca nu ai voie sa circuli fara ITP, pe care il faci fara camber, dupa care iti faci de cap…

Camber-ul se mai poate intampla daca o masina este incarcata cu prea multa greutate, dar in acest caz nu ofera nici performanta nici frumusete.

Aici e un video care explica beneficiul unei suspensii pe aer, mai ales pentru o masina care este legala pe strada:

Cultura JDM foloseste camber-ul destul de mult, pentru ca acolo au aparut genul asta de modificari. Pentru a citi ce masini sunt cel mai des modificate cu camber, da click aici pentru a citi articolul: Cultura JDM

Personal, eu cred ca mai ales in fotografii si filme cum ar fi acesta, camber-ul arata genial din punct de vedere estetic, mai ales cand cauciucul intra perfect sub aparatoare, fara sa se frece de aceasta, in special cand este efectul unei suspensii pe aer care cu cat lasa masina mai jos cu atat are mai mult camber. Mi se pare absolut fenomenal faptul ca daca vrea sa mearga cu ea pe strada apasa pe un buton si se ridica la loc, cu alinierea normala a rotilor:

[da, sunt mare fan Subaru in caz ca nu v-ati dat seama inca] 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *