Ce poti strica prin condusul agresiv?

Ambreiajul

Ca sa poti conduce agresiv ai nevoie de schimbari multe si agresive de viteza. Fie ca ai o cutie automata sau una manuala, ambreiajul va fi cel care sufera primul. Rolul ambreiajului este sa sincronizeze turatiile motorului cu turatiile rotilor, care trec prin cutia de viteze. Cu cat turatiile sunt mai mari si acceleratiile mai puternice, cu atat ambreiajul trebuie sa lucreze mai mult ca sa poata sa incetineasca motorul sau rotile pentru a se sincroniza.

Cauciucurile


Chiar daca nu simti, la nivel microscopic cauciucurile se tocesc usor usor, indiferent ca mergi drept cu 40 la ora, sau iei o curba la 100. Singura diferenta este rata de tocire. Chiar daca nu aluneci (understeer sau oversteer), mai ales in curbele luate in timp ce accelerezi, cauciucurile se tocesc mult mai mult. Daca banii nu sunt o problema pentru tine, nu ai nicio grija atat timp cat esti dispus sa le schimbi mult mai des si sa le verifici regulat.

Directia

In interiorul sistemului de directie exista rulmenti si bucse din cauciuc sau metal care nu sunt neaparat facute sa fie abuzate. Daca iti schimbi bara antiruliu cu una ramforsata, si te asiguri ca nu ai niciun rulment de schimbat, poti sa ii dai mai tare, tuturor ne place sa intram cu 4300 de rotatii intr-o curba si sa ii dam talpa 😉

Suspensia

La viteza, gropile sunt mult mai agresive pentru roti, pentru ca nu au timp sa se retraga inapoi la timp. Daca iei o groapa intr-o curba periculoasa, s-ar putea sa pierzi controlul masinii. Fiecare acceleratie si franare iti tocesc si amortizoarele si arcurile, ca sa nu mai vorbim de curbe si mers repede pe pietris si pamant.

Concluzie

Daca iti permiti, poti sa mergi agresiv, cu conditia sa iti verifici piesele, mai ales uleiul, regulat si sa respecti (cat de cat) limita legala. In general ar trebui sa iti iei o masina sport, in care sa poti sa dai tare in weekend si una cu care sa mergi zi de zi, in timpul saptamanii, la limita legala. Pe aia sport nu o sa o conduci multi km, asa ca nu va trebui sa schimbi foarte multe piese scumpe la ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *