Crezi ca ai cauciucurile potrivite, iarna asta?

Acest articol este o continuare conclusiva a articolului Cauciucuri de iarna/vara sau cauciucuri all-season. Iti recomand sa il citesti mai intai, pentru a intelege pe deplin textul de mai jos.

In primul rand, cauciucurile all-season sunt un fel de doua feluri. Eu am all season pe masina mea, dar avand in vedere ultimele schimbari neasteptate ale vremii, unde temperatura a scazut brusc pe negativ, cauciucurile s-au intarit si au devenit foarte alunecoase. Chiar daca nu e polei, asfaltul ud este foarte periculos. Am alunecat cativa metri buni la o frana de la 40 la ora, care nici macar nu era brusca, ci moderata. Acum astept sa imi vina cele de iarna.

Cauciucurile de iarna sunt singurele care pot sa previna pericolele, avand striatii speciale care la contactul cu asfaltul se „desfac” si creeaza niste coltisoare care adera si agata suprafata, fie ca este asfaltul ud sau gheata. Celelalte cauciucuri sunt facute dintr-un compus care se intareste la frig, spre deosebire de cele de iarna, care sunt moi si la -20 de grade.

Daca mergi vara cu cauciucuri de iarna, se vor toci foarte repede din cauza faptului ca nu sunt concepute pentru temperaturi ridicate.

Cei de la Motormouth au facut un test de precizie in care au luat doua Subaru XV-uri si au pus all season pe unul si cauciucuri de iarna pe celalalt. Uitati-va putin cat de diferita este distanta de franare intre cele doua:

Tyre reviews, au luat doua BMW X1, unul cu tractiune integrala, cu cauciucuri de vara si unul cu tractiune pe fata, cu anvelope de iarna.

Cel cu tractiune fata a castigat la toate testele posibile, cu avantaj imens. Cel 4×4 cu anvelope de vara a devenit sanie:

Concluzie

In concluzie, nici nu ar trebui sa isi puna lumea problema daca isi ia cauciucuri de iarna. Este mult mai acceptabil sa dai banii pe care i-ai da pe un set de All Season, pe  doua seturi, unul de vara si unul de iarna. Chiar daca sunt mai ieftine, vor avea performante mult mai bune la temperaturile pentru care au fost facute, decat cele all season care sunt doar „acceptabile” vara si dezastruoase iarna.

Conduceti cu grija.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *