Cultura JDM

Peste tot in lume, masinile sunt diferite. Diverse culturi au facut diverse masini, proiectate diferit. In lume sunt trei mari piete de masini. Cea germana, cea americana (USDM) si cea japoneza (JDM). Si englezii fac masini, dar nu sunt asa populare.

In acest articol voi vorbi despre JDM (Japanese Domestic Market), daca vreti articole si despre USDM, DTM, etc, lasati un comentariu.

Cultura JDM este asa de populara deoarece Japonia este cat de cat izolata, dar formata din ingineri geniali. Cand ne referim la JDM, putem sa ne referim la masinile japoneze in general sau la masinile japoneze, facute de japonezi pentru ei insisi, cu volan pe dreapta, care nu sunt facute pentru export. Totusi, JDM in general se refera la masinile japoneze.

Cele mai populare masini japoneze sunt:

  • Toyota Supra
  • Toyota MR2
  • Nissan Skyline (in special R34)
  • Nissan Silvia (S13,S14)
  • Subaru Impreza (variantele WRX si STI in general)
  • Honda Civic Type R
  • Mitsubishi 3000GT
  • Mitsubishi Lancer Evo
  • Nissan 370Z NISMO

In general, spre deosebire de masinile americane, mari si puternice, cu motoare foarte mari, masinile JDM sunt proiectate sa tina pe curbe, cu distributie a greutatii gandita foarte bine, cu motoare mai mici si mai usoare care compenseaza puterea cu turbine.

Pentru ca sunt proiectate asa bine, masinile JDM sunt bestii pe circuit. Din acest motiv au devenit asa de populare in lumea masinistilor. Masinile japoneze de strada sunt si ele foarte bune, dar in ultima vreme se cam omogenizeaza cu stilul masinilor germane: Masini frumoase, foarte tehnologizate, care sunt facute de la radacina sa se strice dupa maxim 7 ani, vazute ca niste consumabile.

Spre deosebire de industria auto moderna, masinile JDM, mai vechi, in special din perioada 2000 sunt asa iubite deoarece nu se strica asa de repede si majoritatea masinilor bine intretinute din aceasta perioada inca sunt pe strada. Daca piesele stock cedeaza, se pot inlocui cu piese mai bune, din lumea tuning-ului, pentru ca, evident ca dupa peste 18 ani nu mai fabrica nimeni piese originale.

Deoarece isi pastreaza aceleasi valori si marimi, in masinile JDM se pot pune majoritatea pieselor noi, pentru modelele actuale. Spre exemplu, daca ai cumparat in 1999 un Subaru Impreza, evident ca pana acum ai schimbat vreo 2-3 motoare, dar nu se mai fabrica si motoarele originale devin din ce in ce mai scumpe. Ii poti, in schimb, pune un EJ255 sau un EJ257, pentru ca sunt mult mai ieftine, le poti lua din masini cu dauna totala sau pur si simplu din dezmembrari, la preturi de nimic.

Masinile JDM, in acest moment, inca sunt foarte speciale, dar s-ar putea sa se ia dupa industria auto mondiala si nu vor mai fi deloc apropiate de cele pe care le iubim in acest moment. Multe marci s-au axat pe SUV-uri, mai ales Mitsubishi, care facea legendarul EVO, iar acum Mitsubishi Eclipse, spre exemplu, este un SUV. In gama lor nu mai exista decat SUV-uri.

Personal, iubesc cultura JDM, tuning-ul este cel mai mare factor, deoarece dupa 17-18 ani piesele de tuning sunt peste tot.

Jpeg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *