Cum sa reduci consumul de carburant

Aici sunt 5 sfaturi pe care daca le aplici vei face economie in consumul de carburant:

Schimbatul vitezelor

Este bine sa schimbi viteza la 2-3 mii de RPM la benzina, sau la 1,5-2 mii RPM la diesel. Nu este bine sa schimbi viteza nici la turatii prea joase, pentru ca vei face motorul sa trepideze, adica sa bage mult mai mult carburant pentru a compensa lipsa turatiilor.

Viteza optima dintre frecarea cu aerul si consumul de carburant este de 70-90km/h. Daca depasesti aceasta viteza creste consumul, iar daca nu mergi cu aceasta viteza, consumul este mai mic, dar pe o perioada mai indelungata, deci o deplasare cu eficienta scazuta.

Acceleratia

Toata lumea stie ca daca conduci agresiv vei consuma mult mai mult, dar ce este mai putin cunoscut este faptul ca daca apesi pedala de acceleratie la maxim, mai ales la turatii joase, motorul consuma mult mai mult decat daca ai apasa-o progresiv. Incearca sa o apesi treptat, iar cu cat cresc turatiile mai mult cu atat accelerezi mai tare, dupa care schimbi viteza si o iei de la capat. Nu este un obicei care poate fi dobandit peste noapte, dar soferii experimentati il aplica instinctiv.

Portbagajul si habitaclul

Pentru a reduce consumul, trebuie sa avem masina cat mai usoara. Toate obiectele pe care le tii in plus in masina vor face consumul sa creasca. Spre exemplu daca te duci la servici cu 2 bax-uri de Borsec in portbagaj pe care le-ai uitat cu o seara in urma, vei avea 18kg in plus, care inseamna, la o masina de 900 de kg, un consum de 2% in plus, degeaba. Toate obiectele pe care le caram zilnic, fara motiv, in masina, se aduna si au un impact negativ asupra portofelului.

Cauciucurile

Este foarte important sa avem cauciucurile umflate la presiunea optima. Eu recomand verificarea presiunii in pneuri o data pe saptamana, la rece, spre exemplu inainte sa plecam la scoala/servici/club 🙂

Daca avem cauciucurile dezumflate, acestea vor avea o suprafata mai mare de frecare cu asfaltul, plus ca deformarea excesiva duce la uzura lor prematura.

Ruta

Trebuie sa iti alegi drumul cel mai scurt pana unde vrei sa ajungi, din timp. Sa zicem ca te duci sa iei un prieten de la Universitate, dar el nu e gata si acum trebuie sa gasesti loc de parcare, ocazie cu care mai faci 1-2km. Anunta-l din timp si sincronizati-va, sau gaseste din timp o parcare prin apropiere.

Cand pleci la drum lung, gaseste benzinariile de care ai nevoie si estimeaza cand ai nevoie sa opresti sa faci plinul, astfel incat sa nu te opresti mai des decat necesar. Acest lucru nu dauneaza consumului, dar soferului, care trebuie sa stea mai mult timp pe drumuri pana ajunge la destinatie.

Traficul este una dintre cauzele principale pentru care consumul in oras este mai ridicat ca cel din mediul rural. Mersul la relanti al motorului cand stam bara la bara este principalul incriminat. Citeste acest articol pentru a afla 5 moduri de a evita orice aglomeratie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *