De ce masinile noi se strica din ce in ce mai des? (Planned obsolescence)

De ce masinile vechi sunt cel mai usor de modificat? Care sunt motivele pentru care cele noi au din ce in ce mai multa electronica in ele?

Traim intr-o intr a consumerismului. Toata lumea cumpără din ce in ce mai multe obiecte, cu din ce in ce mai multe specificatii. Inainte, pe vremea telefoanelor Nokia si Motorola, iti cumparai un telefon si după 10 ani schimbai cel mult bateria si încă funcționa perfect. In zilele noastre, lucrurile precum masinile de spalat, frigiderele si chiar masinile nu mai dureaza o viata, ci sunt concepute sa se strice dupa un timp prestabilit.

Masinile, inainte, erau facute strict pentru a te duce de la A la B. Acum, doar unii folosesc masina ca pe o unealta, restul o considera un lux. Multi isi iau cea mai scumpa masina pe care si-o pot permite, pentru ca nu mai este doar o unealta, este o extensie a personalitatii, un statut social. Din acest motiv, cele din categoria „unealta” tin mai mult, cum ar fi Dacia Logan sau Toyota Yaris. Tot ce este peste masinile de baza este un „lux” si platesti mai mult decat crezi pentru a ti-l permite. Producatorii auto stiu asta si se bazeaza pe faptul ca nu iti vei lua „unealta”, ci „luxul” cu cat mai mutle optiuni si „beneficii”, care te vor costa in cursa lunga.

GM si alti mari producatori auto au fost acuzati ca au descoperit „planned obsolescence” (uzura planificata), acum mai bine de 40 de ani si au inceput sa o puna in aplicare din ce in ce mai mult. Cel mai mare inculpat este electronica. Pentru ca este cel mai usor de controlat pentru a se strica, este prezenta in tot ce se poate. De la aprindere electronica pana la senzori de parcare, de oxigen, de temperatura, umiditate etc. Toate acestea au o durata de viata calculata, pentru ca producatorul sa poata face profit mai mult din piese decat din vanzarea de masini propriu-zisa. Noi, masinistii, uram tipul asta de practica pentru ca nu ne mai permite sa ne modificam masinile asa cum ne place, pentru ca dam toata electronica si senzorii peste cap.

Tuning-ul electronic a devenit o industrie imensa, iar mecanicii nu mai diagnosticheaza masina cu mana, ci cu laptop-ul. Nu zic ca e rau sa stii exact ce s-a stricat, chiar e bine ca poti citi toti senzorii si parametrii la un click distanta. Dar pentru asta, masinile sunt dotate cu electronica exagerat de multa, senzori si senzori pentru senzori.

Multi producatori au exagerat cu uzura planificata, din acest motiv se formeaza stereotipuri precum faptul ca Range Rover-urile isi prajesc electronica dupa 10.000km si ca la BMW-urile noi trebuie schimbate injectoarele in fiecare an. Chiar daca sunt multe cazuri in care bmw-urile sunt fiabile, aceste stereotipuri provin din adevar.

In zilele noastre pentru a ajunge la o piesa a unei masini trebuie sa dai jos mult plastic si cabluri pentru a putea schimba piesa respectiva. Daca ti se strica o piesa, ai manuale intregi de citit, in particular pentru fiecare producator si model, inainte de a te apuca sa o schimbi. Sunt din ce in ce mai putine piese care se pot repara si din ce in ce mai multe piese care trebuie schimbate cu totul.

Toate aceste lucruri sunt dictate de industria auto, care din pacate se indreapta spre uzura planificata, in care masinile de 4 ani sunt deja foarte vechi si demodate.

Surse:

Experienta personala

HowStuffWorks

ericpetersautos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *