De ce Toyota Supra este legendara

Cand in 1964 Ford a lansat Mustang-ul, Toyota a vrut sa faca o masina performanta ca mustang-ul, dar JDM, asa ca au lansat Celica cu tractiune pe spate in 1970. In 1978 au scos Celica XX. Americanilor nu le-a placut numele asa ca au numit-o Toyota Celica Supra.

Toyota Supra MK1

In 1981 Toyota a lansat a 2-a supra, care era mai grea decat prima, chiar daca nu era cu mult mai puternica. Din acest motiv nu a fost placuta de prea multa lume:

Toyota Supra MK2

In 1986, Toyota a impartit brandul de Celica si Supra, astfel incat Supra sa se poata concentra pe performanta. Datorita acestei decizii, s-a lansat MK3-ul:

Toyota Supra MK3

Toyota intotdeauna a fost asociata cu fiablilitatea, dar nu cu performanta. Supra a rasturnat acest concept cu susul in jos cand i-a fost adaugata o turbosuflanta, rezultand motorul 7M TURBO care scotea 230 de cai putere. Asa a aparut Supra TURBO (MK3), care este motivul pentru care aceasta masina este extrem de populara in lumea tuningului si inca este pe strazi si in zilele noastre.

In 1993 MK4, ultima iteratie a acestei masini a fost lansata:

Cu legendarul motor 2JZ, un Inline 6 de 3.6 litri si doua turbosuflante. Este absolut indestructibil.

Cu modificarea a catorva piese si sisteme, de catre un mecanic care stia ce face, se ajungeau la cifre monstruase. La doar cativa ani de la lansare o Toyota Supra MK4 de 800 de cai mira din ce in ce mai putina lume. In tuning-ul din ziua de azi se ajunge si la 1500 de cai sau chiar 2000 pe 2JZ-ul care a fost lansat in 1992, ceea ce este incredibil.

In concluzie, Toyota Supra este o masina legendara pe care majoritatea masinistilor si-o doresc deoarece este definitia performantei pure, fara briz-briz-uri si fara electronica prea complicata.

Aici sunt doi romani care conduc un MK4 si il descriu foarte bine: LINK

Recent, Toyota si BMW au creat un sasiu pe care vor sa construiasca doua masini diferite, similar cu ce au facut Scion, Subaru si Toyota cu FRS/BRZ/GT86. Toyota vrea sa lanseze o noua Supra, MK5, iar BMW, un nou Z4. Cu totii suntem nerabdatori 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *