De ce trebuie sa iti lasi motorul sa se incalzeasca dimineata?

Oamenii nu se pot trezi dimineata si imediat dupa sa sprinteze cat de tare pot. Le trebuie timp sa se trezeasca. Exact la fel ar trebui tratata si masina.

Motoarele sunt lubrifiate cu ulei. Fie ca ai un motor diesel sau benzina, uleiul se aseaza din nou in baia de ulei cand opresti motorul.

Uleiul, la rece, devine mult mai vascos. Cele doua minute (minim) recomandate sunt si pentru a lasa motorul sa se incalzeasca, astfel incat uleiul sa aiba vascozitatea potrivita si sa poata sa circule la temperatura la care a fost gandit. Pompa de ulei trebuie sa traga mai tare daca e motorul rece si il turam.

1-2 minute dupa ce l-ai pornit, nu vor avea suficient ulei urmatoarele componente:

Pistoanele

Pistoanele sunt primele care trebuie lubrifiate. Peste noapte, uleiul de pe cilindri se scurge inapoi si segmentii raman uscati. Daca nu ii dai timp 2 minute la relanti sa se lubrifieze, vei scadea dramatic durata de viata a motorului.

Turbina

Turbina este un compresor care se invarte extrem de repede. Rulmentii acestuia trebuie lubrifiati cu ulei. Daca pleci de pe loc imediat dupa ce ai pornit motorul si sunt -4 grade afara, pana cand se va incalzi motorul tu vei avea metal pe metal in turbina si eficienta scazuta. Asta se aplica si la motoarele turbo diesel si la cele pe benzina, turbo.

Chiuloasa

Supapele si axul cu came trebuie si ele lubrifiate. Nu necesita foarte mult ulei, dar este bine sa il aiba cand ambalezi sa pleci de pe loc.

Motoarele au temperatura optima de functionare undeva aproape de 90 de grade celsius. Din acest motiv, iarna este mult mai important sa lasam motorul sa se incalzeasca, pentru ca e mult mai greu sa ajunga de la -10 grade la 90 decat de la 30 de grade la 90. E o diferenta de 40 de grade pe care motorul trebuie sa o compenseze pentru a putea functiona in parametri. 

Sfatul meu, iarna, este sa pornesti motorul si numai dupa sa incepi sa dai zapada de pe masina si sa raschetezi gheata. Cu ocazia asta iti va fi si mai usor si vei lasa si motorul sa se incalzeasca corespunzator.

Happy driving 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *