Etanolul: Combustibilul viitorului

Lumea zice ca masinile electrice le vor inlocui pe cele cu motor cu aprindere. Nu va fi asa. Chiar daca masinile electrice incep sa preia procent cu procent din piata, se vor opri la un procent, mai mic de 50%, unde restul masinilor vor continua sa fie conventionale.

Intr-adevar, petrolul este o resursa limitata. Aceasta nu se va termina curand insa, deoarece in Siberia sunt resurse foarte multe, neatinse. Acesta se va scumpi insa, deoarece exploatarea petrolului este din ce in ce mai scumpa.

Etanolul, in schimb, precum si alti combustibili alcoolici, se poate produce ecologic, prin fermentarea porumbului si a altor produse, dar mai ales a gunoiului alimentar.

Momentan, in lume, mai ales in America si in Australia, pompele au etanol standard, daca ai motorul tunat pentru un astfel despre combustibil. Nu numai ca este mai ieftin, dar arde mult mai curat si polueaza mai putin.

In Romania si mai ales in Europa, incepand cu 12 Octombrie, se va vinde benzina intr-un amestec cu etanol, iar motoarele, in acest fel, nu trebuie modificate pentru a putea rula cu acest tip de combustibil. Benzina E10 va fi de 95 sau de 98 si cu 10% etanol în compozitie, iar benzina E5 va avea 5% etanol. E85 va fi un amestec de 85% etanol si 15% benzina, care va putea fi folosit numai de masinile modificate.

Etanolul, fiind un alcool, are efecte corozive asupra garniturilor si tuburilor de plastic din sistemul de pompare si admisie al masinii. Garniturile trebuie schimbate cu unele rezistente la alcooli si motorul poate sa ruleze cu etanol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *