EXAMEN: Traseul si tot ce trebuie sa stii inainte sa il dai

Acesta este un articol cu lucruri pe care ar trebui sa le stii neaparat inainte sa dai traseul, pe langa regulile si procedurile de baza:

Strigarea

Ar trebui sa ajungi cu 10-20 de minute inainte sa se dea strigarea, la ora la care ai fost anuntat, ca sa poti sa te intalnesti cu instructorul si sa te asiguri ca ai masina cu care dai traseul.

Dupa ce s-a strans toata lumea in jurul politistilor, fiecare in parte are o lista cu oameni pe care ii va examina. Trebuie sa fii foarte atent si sa te amplasezi cat mai aproape de politist, pentru ca nu toti din multime vor tacea si s-ar putea sa nu iti auzi numele. Fiecare politist isi alege un colt de strada in care se intalneste cu cei pe care i-a strigat din multime si cu instructorii acestora pentru a face prezenta si  pentru a ii organiza in serii.

Timpul de asteptare si stresul

Candidatii sunt pusi in serii, ceea ce inseamna ca unul va conduce si restul (deobicei unul, dar exista si cazuri in care sunt 2 martori), vor sta in spate, asteptandu-si randul. Trebuie sa te inarmezi cu mancare si vointa, pentru ca daca nimeresti in seria 4 sau 5 ai de asteptat de la 7:30 pana la 12 sau 13:00. Acest lucru iti va distruge nervii, crede-ma 🙂

Localizeaza si o toaleta in apropiere, pentru ca uneori dupa ce te urci ca martor imediat intri tu si nu e bine sa ai un stres in plus la examen.

Stresul nu ajuta cu nimic. Cand ajungi vei fi foarte stresat, mai ales daca este prima data. Nu depinde rezultatul de „cu ce politist pici”. Toti sunt reci si te vor depuncta indiferent daca simpatizezi cu ei sau nu. Incearca sa te relaxezi, pentru ca vei astepta stresat cateva ore.

Aici e un top 10 lucruri, in ordinea importantei, la care trebuie sa ai grija maxima:

  1. Prioritatea pietonilor: Daca nu acorzi prioritate pietonilor, orice politist te va pica, indiferent cat de bine mergi tu.
  2. Prioritatea masinilor: Rareori se iarta ca nu ai acordat prioritate, dar deobicei iti da 21 de puncte instant.
  3. Orice ai face, nu depasi nici troleibuz-ul nici tramvaiul. Asteapta in spatele lui pana cand ori tu ori el intra pe alta strada. Este mult mai sigur asa si timpul este in favoarea ta.
  4. Stop: Indiferent de situatie, trebuie sa opresti la linia transversala, dupa care sa opresti in punctul de vizibilitate maxima. Daca nu opresti la linia transversala, te va penaliza.
  5. Pune frana din timp: Cu totii mai punem frane in ultimii 5 metri din cand in cand, mai ales cand vezi in ultima clipa un pieton sau ca se face galben. Politistul s-ar putea speria si pune frana, ceea ce inseamna 21 de puncte instant.
  6. Incadreaza-te la o distanta de cel putin jumatate de metru fata de orice obstacol. Daca mergi pe o strada cu masini parcate pe dreapta, pastreaza o distanta confortabila, pentru a nu face politistul sa iti traga de volan.
  7. La parcarea laterala incearca sa nu te ghidezi numai dupa repere: Uneori te pune sa parchezi in spatele unei dubite sau unei masini foarte mici. Aici reperele sunt complet inutile. Incearca, la ultimele sedinte de condus sa faci parcarea laterala fara repere si trust me, te va ajuta.
  8. Schimba vitezele din timp, dar nu prea jos. Nu se supara nimeni daca uneori pleci de la semafor cu pana la 2500RPM. Atat timp cat nu iti moare motorul in mijlocul intersectiei, poti tura masina putin mai mult.
  9. Daca se face galben, pune frana. Daca ai pana in 30 de km la ora si cel putin 5 metri pana la linia transversala, nu se pune ca bruscare a comenzilor. Ultima ta dorinta este sa treci pe rosu.
  10. Fii concentrat, nu stresat. Relaxat, nu panicat. Numai asa vei lua.

Daca ti s-a parut folositor acest articol, da-i un share pentru alti viitori masinisti.

Succes la traseu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *