Industria masinilor se schimba. Afla de ce

De-a lungul timpului masinile s-au schimbat radical. De cand au aparut, oamenii au vrut sa le inbunatateasca pe zi ce trece. Mai rapide, mai fiablie, mai frumoase si cat mai luxoase. Pentru ca industria nu a fost niciodata condusa de o singura firma, a existat competitie si producatorii au inovat pentru ca au vrut sa fie mai buni decat ceilalti. Aceasta competitie ne-a adus schimbari foarte multe, majoritatea bune. Uneori apar schimbari neasteptate spre bine, dar uneori apar trend-uri cum ar fi sistemul Start-Stop sau usi care se deschid invers care dispar in timp, dar schimba felul in care ne uitam la masini.

Electronica

Sa adresam cea mai mare schimbare, care a aparut inca din anii 80. Controlarea electronica a aprinderii, a injectiei de combustibil si a multor altor componente au facut masina sa fie mult mai usor de condus si de depanat.

Mecanicii au mult mai mult control asupra masinii si nu mai trebuie sa desfaca jumatate de motor ca sa vada care este problema, ci pur si simplu isi conecteaza laptop-ul la OBDII si afla instant.

Exista si parti negative ale electronicii, mai ales in masinile mid-range (mediocre). Cele de top au o electronica proiectata cu milioane de euro, iar cele ieftine sunt mult mai simple si mai usor de reparat. Cele mid-range incearca sa aiba cat mai multe functii si optiuni de care nu avem neaparat nevoie, care adauga o groaza de chip-uri si senzori in plus care la un moment dat se vor strica. Producatorii se bazeaza pe asta, pentru ca piesele fac parte dintr-o industrie a reparatiilor de miliarde. De ce se strica din ce in ce mai des masinile?

Siguranta

Masinile s-au facut mai sigure din doua motive:

Primul motiv este guvernul si UE, care au implementat foarte multe standarde, fara de care nu poti produce o masina. Acum cativa ani s-au interzis BULL-BAR-urile si farurile electrice, cele care ies din capota doar cand le aprinzi (cum ar fi cele de la Mazda Miata), din cauza sigurantei pietonilor. Recent, sistemele start-stop au fost facute obligatorii pentru ultimele norme de poluare. Filtrele de particule si tobele mai silentioase au fost implementate tot datorita UE.

Al doilea motiv este faptul ca majoritatea cumparatorilor au familii sau rude dragi. Acest lucru ii face sa cumpere masina care ofera cele mai multe functii de siguranta. Producatorii stiu asta, asa ca au avansat in tehnologii de siguranta din ce in ce mai repede, pentru a intrece competitia. Audi A8L 2018, spre exemplu, daca detecteaza un impact lateral isi ridica partea respectiva, cu ajutorul suspensiei pneumatice. Aceasta masina este exemplul perfect al unei masini cu tehnologia dusa la maxim. Este un simbol al tehnologiei moderne, avand in vedere ca lista cu tot ce are pe ea poate umple un roman.

Viteza si performanta

Exista o buna portiune din piata care vrea viteza. Sentimentul ca masina ta poate ajunge la 280km/h, chiar daca probabil nu vei ajunge acolo niciodata (viu) este infiorator de frumos. Prima intrebare pe care ti-o pun majoritatea oamenilor este „Cati cai are?”. Chiar daca acum trend-ul motoarelor mici turbo, in loc de cele mari aspirate este in crestere, masinile devin mai usoare, ergonomice, economice si aerodinamice. Viteza devine un sector din ce in ce mai mare (dupa parerea mea) din industria auto. Lamborghini, Ferrari, Mclaren si alti producatori de performanta au crescut in vanzari in ultimii ani prin simplul fapt ca economia a fost intr-o crestere constanta si oamenii au inceput sa faca mai multi bani. Masinile s-au vandut la o scara mai mare, deci au devenit mai accesibile.

Producatorii avanseaza in performanta pe zi ce trece. Tot mai multi au inceput sa aiba divizii de performanta. Nu te-ai fi asteptat la Hyundai, Volkswagen sau Renault sa inceapa sa faca masini sport, insa piata este larga, cu cerere mare, deci si-au creat divizii, cum ar fi Hyundai N, Volkswagen GTI si Renault RS. (Da click aici pentru a citi articolul despre diviziile de performanta)

Motorizare

Masinile electrice nu au fost inventate acum. Unele dintre primele masini au fost electrice, folosite la transportul mancarii intre magazine, pe distante scurte, prin orase. Numai in ultima vreme, Tesla a reusit sa creeze o oferta care atrage foarte multi cumparatori. Pentru a citi de ce masinile electrice nu vor inlocui complet masinile conventionale da click aici.

Motoarele Diesel polueaza mult mai mult decat cele pe benzina. Din acest motiv au inceput sa fie taxate fie prin interzicere fie prin cresterea impozitelor. Camioanele si utilajele industriale nu vor putea fi niciodata asa de eficiente folosind benzina sau electricitate pentru a gestiona tone de marfa, asa eficient cum o fac acum. DIESEL VS BENZINA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *