Masinile electrice: O parere sincera a unui masinist

Noi, ca si masinisti, iubim sunetul unui motor care rage, senzatia pe care o ai cand schimbi agresiv vitezele si sunetul unei turbine, dar nu toata lumea este de acord cu noi.

Aici am facut o comparatie intre masinile electrice si cele cu ardere interna, din perspectiva mea personala:

Industrie

Cu totii auzim pe ici pe colo ca masinile viitorului vor vi electrice. Eu zic ca nu se va intrampla asa deloc. Da, masinile electrice se vor dezvolta si acomoda, ocupand un anumit procentaj din masinile vandute pe piata, dar masinile cu ardere interna nu vor disparea, cel putin pentru urmatorii 20 de ani, dupa parerea mea. Lumea se uita numai la benzina si Diesel, cand sunt multe alte optiuni care nu polueaza aproape deloc, cum ar fi etanolul (alcoolul etilic), biodiesel-ul si GPL-ul, care polueaza, dar mult mai putin ca celelalte.

Multe masini de curse, folosesc amestecul de etanol care se numeste E100, care chiar daca are o putere calorica de aproximativ 70% fata de cea a benzinei, arde foarte curat, cu aproape 0 emisii. Lipsa de putere este deobicei compensata prin turatii sau carburare. Si masinistii folosesc etanol uneori, datorita faptului ca multe masini modificate consuma cat doua masini normale si pentru ca este mult mai ieftin si mai curat. Citeste mai multe despre Etanol.

Sunet

Sunetul unui 2JZ nu va fi putut inlocuit niciodata. Pe oricine ai intreba, cand vad o masina care face drift o asociaza cu sunetul unui motor adus aproape de limitator si scartaitul cauciucurilor. Eu, cel putin, m-am simtit ciudat cand am „auzit” o Tesla facand drift:

Este pur si simplu ciudat sa auzi scartaitul cauciucurilor fara sa auzi motorul, dar va trebui sa ne obisnuim, pentru ca vom vedea din ce in ce mai multe drift car-uri electrice, cu foarte mult cuplu, fara viteze. Chiar daca si acum sunt destul de rare, vom vedea si mai putine masini cu tobe sport, antilag si launch control.

Chiar daca este foarte comfortabil sa nu auzi nimic cand accelerezi, masinile electrice sunt periculoase pentru pietoni si biciclisti, pentru ca nu se pot auzi. Unele companii au inceput sa adauge sunete artificiale, dar nu sunt multe.

Consum si autonomie

Aici sunt mai multi factori. Avand in vedere ca nu prea exista masini electrice care sa depaseasca 1000km cu o singura incarcare, iar o Toyota Prius poate sa faca 1237 de kilometri cu un singur rezervor, putem spune ca masinile pe benzina, mai ales cele hibrid sunt inca cea mai buna optiune din punct de vedere al autonomiei, plus ca nu trebuie sa stai ore in sir ca sa ti se incarce bateriile, ci poti sa stai 5 minute sa iti umplii rezervorul si ai plecat.

Bateriile, cele de la Tesla cel putin, trebuie schimbate o data la 5 ani, asa cum spune forumul oficial Tesla:

„Speaker’s main points were:
1) battery degrades everyday
2) battery degradation is non-linear over time; meaning it starts very very slow, but after 4-5 years, it gets faster
3) after the first 5 years, degradation may be as low as 5%. But by the 8th year, they expect about 30% degradation.”

Tehnologia bateriilor nu a evoluat deloc in ultimii ani si nici nu va evolua cine stie ce in urmatorii. Bateriile 18650 erau comune inca din 1999, in televizoare portabile, laptop-uri si alte electronice care aveau nevoie de multa capacitate intr-un pachet mic. Tesla inca le foloseste, pentru modelul S si modelul X, iar pentru alte modele au fabricat o noua versiune a bateriei, 2170, care nu difera foarte mult de predecesoarea ei, dar are o capacitate mai mare si poate fi incarcata mai repede. Acest tip de baterii este folosit si la celelalte mari companii, cum ar fi BMW, Nissan sau Renault.

Pentru a se putea fabrica o masina electrica fiabila, care sa poata sa te si duca multi km fara sa o incarci si sa nu trebuiasca sa ii schimbi bateriile la fiecare 5 ani, va trebui sa se schimbe radical tehnologia bateriilor, iar singurii care au banii si resursele necesare pentru astfel de cercetari sunt cei de la Tesla, chiar daca exista firme mult mai mari decat ei, cum ar fi BMW, ei nu se vor focusa pe ingineria unei tehnologii revolutionare de baterii, ci pe propria lor firma, care are majoritatea vanzarilor din masini cu motoare conventionale.

Performanta

Masinile electrice sunt mult mai performante din punct de vedere al acceleratiei decat masinile conventionale, pentru ca au mult mai mult cuplu, de cand pleaca de pe loc pana cand ajung la viteza maxima (limitata electronic).

Tesla Roadster, va fi o masina care va reusi sa bata recordurile pentru o masina de strada, si in acceleratia infernala de 1.9 secunde si in autonomia de peste 1000km si in performanta in general. Cu o viteza maxima de peste 400km/h, aceasta racheta va fi una dintre cele mai rapide masini din lume, ca sa nu mai vorbim de cuplul de 10000 de Newton metrii. Da, va costa $200.000, dar este mult mai ieftina decat orice alta masina care APROAPE atinge performantele acesteia (unele dintre ele).

Concluzie

In concluzie, masinile electrice sunt foarte bune pentru oras, unde la fiecare destinatie ai o statie de incarcare (mai ales in orasele dezvoltate), dar nu au ajuns inca la tehnologia pentru a fi masini bune pentru drum lung. Time will tell.

Pentru a citi articolul Benzina vs Diesel si avantajele fiecaruia da click AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *