Merita sa iti pui instalatie GPL?

Ai o masina pe benzina si vrei sa faci economie la carburant punandu-ti o instalatie GPL? Pe scurt, merita, dar trebuie sa tii cont de urmatorii factori:

Pe ce motoare este recomandat GPL-ul?

Pe masinile cu injectie directa nu este recomandat GPL-ul deoarece poate scadea durabilitatea componentelor motorului, in timp, dupa cca. 100.000km. Este recomandat pe motoarele mici, intre 1.0 si 2.0, cu motoare aspirate natural.

Motor Turbo

Orice motor turbo va avea probleme in utilizarea unui sistem GPL deoarece acesta arde la o temperatura mai ridicata si are alte proprietati decat benzina, pentru care a fost creat sistemul de supraalimentare. Asta nu inseamna ca este imposibil, dar fiabilitatea va scadea.

Fiabilitate

Arderea GPL-ului este mai uscata si mai fierbinte decat cea a benzinei. Din acest motiv, in momentul in care motorul merge pe GPL, nu trebuie turat peste 3000-3500 de rotatii. Daca nu mergi economic, supapele pot fi expuse la focare de caldura care nu au timp suficient pentru o racire corespunzatoare, rezultand in arderea supapelor si simeringurilor. Eu am patit acest lucru pe Subaru Forester-ul meu (mai multe detalii la sfarsitul articolului)

Siguranta unei instalatii GPL

Exista un mit urban ca daca ai butelie de gaz pe masina, „umbli cu bomba dupa tine”. Acest lucru nu este adevarat, deoarece aceasta este confectionata din otel gros, care la impact nu se va sparge, maxim se va deforma. In acest caz, presiunea din butelie va creste si excesul va fi dat afara prin supapa de siguranta.

Adevarata bomba este rezervorul de benzina, care deobicei este confectionat din plastic sau dintr-un compus subtire, care la o scanteie explodeaza ca in filme. Pe langa acest lucru, gazul ia foc la 470C, spre deosebire de benzina la 250C.

Conform unor studii, s-a dat foc intentionat la o masina cu butelia plina cu GPL si rezervorul de benzina gol. Tot ce s-a intamplat a fost ca din cand in cand mai iesea un „fas fas” pentru a elibera presiunea acumulata din cauza dilatarii combustibilului in butelia de gaz.

Emisii

GPL vine de la Gaz Petrolier Lichefiat si este primul produs in ciclul rafinarii petrolului. Acesta arde foarte curat, polueaza de zeci de ori mai putin decat o masina diesel. Fata de benzina, polueaza undeva la o treime.

Cand vezi semnul de GPL interzis la intrarea intr-o parcare subterana, intr-adevar nu ai voie sa intri. Deoarece la suprapresiune se deschide supapa din butelie pentru a stabiliza presiunea din interior, majoritatea parcarilor subterane doresc sa evite gazele explozive intr-un mediu inchis, subteran. Acesta ar fi unul dintre putinele dezavantaje ale GPL-ului.

Consum si putere

Consumul va creste cu 20-30% dar pierderea de putere este insesizabila, sub 5%.

Deoarece gazul are o putere calorica mai mica decat benzina, calculatorul de bord trebuie sa bage mai mult GPL in camera de ardere, pentru a compensa puterea. Din acest motiv, consumul in litri pe gaz este cu 20-30% mai mare decat cel pe benzina.

Schimbarea in putere este insesizabila, deoarece este compensata puterea calorica scazuta a gazului de calculatorul de bord.

Ce mi s-a intamplat pe Subaru din cauza GPL-ului

Masina are 300.000 km dintre care ultimii 180.000 sunt facuti pe GPL. In ultimii 50.000 am vazut ca am o pierdere de putere la turatii joase dar m-am gandit ca este de la altceva, pe partea electrica eventual. Aparent nu era. La 300k trebuia facuta distributia, asa ca am mers la service. L-am rugat sa se uite si de ce nu tine relantiul cum trebuie si de ce nu are putere la turatii joase. A facut un test de compresie (care ar trebui sa fie 13-14) si a iesit 7, 9, 8 si 3,5. Ma mir ca mai pornea. Aparent cilindrul 3 nu functiona deloc la relanti si de-aia si consuma foarte mult in oras. Aparent s-au ars supapele. Costul reparatiei a fost aproximativ 1500 EUR, dar a trebuit sa mai schimb anumite lucruri la ea din cauza varstei. Strict reparatia motorului cu finisaj chiuloasa, bloc motor, supape, simeringuri etc a fost 1000EUR. Dupa calculele mele, economia pe care am facut-o mergand pe gaz acopera aceasta reparatie si inca ies in castig. Dupa aceasta reparatie imi voi pune sistem de lubrifiere al supapelor si sper sa ma mai tina inca cateva sute de mii. In functie de motorul pe care il aveti, s-ar putea sa nu aveti aceasta problema, deoarece motoarele Subaru, spre deosebire de cele de Logan spre ex., nu au fost concepute pt GPL.

Pentru perspectiva altui pasionat despre gaz, recomand cu caldura acest video al lui 99VehiclesTV:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *