Mituri despre sistemul START-STOP, clarificate

Sistemul start-stop stinge motorul la semafor sau cand stam pe loc. Acest sistem a devenit popular in era crizei economice din perioada 2007-2008, cand trebuiau sa se gaseasca cat mai multe modalitati pentru a salva bani. Aici sunt 3 mituri si confuzii pe care oamenii le fac despre aceasta tehnologie, clarificate:

Motorul consuma mai mult cand porneste decat cand sta la relanti

Asa cum explica Engineering Explained, benzina necesara pornirii unui motor normal poate tine acelasi motor la relanti timp de 7 secunde. In concluzie, daca stai mai mult de 7 secunde pe loc, merita sa iti stingi motorul, pentru ca economisesti benzina. Mersul motorului la relanti consuma aproximativ 0.4l/ora

Demarorul se strica mai repede la o masina cu START-STOP

Acesta este un mit. Motoarele sunt concepute de la bun inceput cu un demaror care este special facut sa reziste la un numar mult mai mare de porniri. Rulmentii si curelele sunt ranforsate mai puternic si sunt gandite sa poata sa fie puse sub un nivel calculat de stres.

Nu merita, consumul nu se reduce

Aici fiecare are parerea lui, deoarece consumul depinde intotdeauna de stilul de condus si de multi alti parametri. Conform Edmunds, daca masina ta consuma 11.7l la suta de km in oras, ar putea ajunge la 10.2l la suta de km. In general, nu economisesti decat aproximativ 10% daca esti intr-un oras cu trafic moderat. Fiecare litru economisit conteaza, cand faci plinul si te uiti la cost.

Pentru a scapa de trafic, citeste acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *