Motor mic turbo sau motor mare aspirat?

Sa luam spre exemplu un motor 1.4 turbo si unul de 2 litri aspirat care amandoua fac 150 de cai . Aceasta este o comparatie obiectiva intre cele doua:

Putere

Turbina este un compresor, invartit fie de gazele de pe galeria de evacuare (turbo) fie direct de motor (supercharger sau procharger). Aceasta creste cantitatea de aer care incape, la presiune mai mare, in camera de ardere. Deci, daca avem 2L de amestec combustibil (aer+benzina/motorina), il putem comprima intr-un spatiu de 1.6L. Asa se explica de ce puterea unui motor de 1.6 turbo poate fi egala cu cea a unuia de 2L aspirat natural. Acesta este doar un exemplu, evident exista motoare mai puternice la 1.6, cum ar fi cel de la formula 1 care trece de 1000CP. Noi vorbim de motoare conventionale, de zi cu zi. In ziua de azi un motor de 1.6 turbo are cam aceeasi putere cu un motor echivalent, aspirat, la 2L.

Consum

Motoarele mici au o capacitate mai mica decat cele aspirate natural, deoarece turbina este inactiva sau se invarte foarte putin, la turatii mici. Ea incepe supraalimentarea numai la peste 3000-3500 de rotatii (la un motor pe benzina). Daca ramai sub aceasta plaja de turatie vei consuma mult mai putin decat un motor aspirat echivalent.

Fiabilitate

Motoarele aspirate natural sunt mult mai fiabile decat cele supraalimentate, prin simplul fapt ca au mult mai putine piese. Cele supraalimentate au in plus turbina, senzori pentru presiune de ulei, senzori ai compresorului, galeria de admisie si evacuare speciale si intercooler, precum si supape electronice si calculatoare de bord. Intr-adevar exista motoare diesel turbo care sunt mult mai fiabile decat motoare pe benzina care sunt aspirate natural, dar lumea uita ca ele fac parte din doua categorii diferite.

Motoarele supraalimentate au nevoie de ulei in plus, deoarece turbina trebuie lubrifiata constant. Deasemenea, daca iti cumperi o masina cu turbina, ar trebui sa ai in vedere faptul ca aceasta este lubrifiata complet numai la temperatura de functionare, asa ca lasa motorul sa se incalzeasca cateva minute, mai ales iarna.

Cost

Motoarele turbo nu costa mai mult numai pentru ca au mai multe piese, dar si din cauza proiectarii tehnice si a design-ului aditionale. Majoritatea motoarelor diesel  turbo moderne vor costa mai mult decat echivalentele pe benzina. Aici puteti gasi o comparatie pe masura. 

Concluzie

Daca vrei o masina care sa consume putin si sa ai aiba putere mare fata de litrajul pe care il are, ia-ti un motor mic, turbo.

Daca vrei un motor fiabil, care sa te coste mai putin si cu o putere medie, ia-ti un motor aspirat natural.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *