Nu imi porneste masina: Ce ar trebui sa incerc inainte sa o duc la mecanic?

In acest articol poti gasi primele lucruri pe care trebuie sa le verifici inainte sa iti duci masina la mecanic, care necesita foarte putine cunostinte, daca nu iti porneste masina.

Baterie

Chiar daca demarorul se invarte, motorul are nevoie si de scanteie, care, cu o baterie slaba, va fi foarte slaba. S-a intamplat sa am bateria putin descarcata si sa se invarta normal la cheie, dar sa nu porneasca. Am incarcat bateria, s-a invartit fix la fel de repede demarorul dar a pornit. Mai ales acum, iarna, la frig, o baterie slabita este una dintre problemele principale pentru care o masina nu mai porneste.

Sigurante

Daca ti-a sarit o siguranta, mai ales cea de la cuplajul demarorului, in mers, masina va merge in continuare pana la destinatie, cand o opresti. In momentul in care incerci sa o pornesti din nou, evident ca vei avea o mica surpriza. Daca esti suta la suta sigur ca nu e bateria de vina, incearca sigurantele, uita-te cu lanterna prin ele sau foloseste un multimetru pentru a le verifica continuitatea.

Fise si bobine

In cazul in care cele de mai sus sunt in regula, ultima problema electrica si relativ usor de reparat e sistemul de aprindere. Scanteia este creata, in functie de masina, de un sistem ori pe bobina ori electronic. In orice caz, daca ai acces la bujii (nu ca mine, cu Subaru), incearca sa desfaci bujiile si pune-le cu partea exterioara (filetul) lipita de blocul motor in timp ce sunt conectate in continuare la fise. Pune pe cineva sa dea de cheie si vezi daca face scanteie.

Alte cauze (mai rare)

 In functie de cum s-a comportat in drumurile anterioare, masina ta s-ar putea sa nu porneasca din mai multe cauze. Regula sfanta de depanare e ca motorul are nevoie de trei lucruri. Aceste trei lucruri sunt:

Scanteie – Poate fi depanata cu ajutorul pasilor de mai sus, dar exista varianta sa se fi stricat una sau mai multe bujii (cu toate ca s-ar fi observat din timp, bujiile nu cedeaza brusc)

Combustibil – Evident ca daca nu ai benzina nu iti va porni masina, dar exista sanse mici sa fie pompa de benzina arsa, filtrul infundat sau injectoarele duse. Aceste lucuri pot fi verificate si pe cont propriu, dar nu as recomanda acest lucru. Poate fi verificat la un Service sau, in functie de masina, la Reprezentanta

Compresie – Daca masina pornea greu, de-abia tinea relantiul si consuma mult inseamna ca nu mai avea compresie pe pistoane asa cum ar fi trebuit. Compresia poate scadea din cauza supapelor arse sau din cauza segmentilor tociti. In orice caz, acest lucru poate fi verificat doar de un mecanic cu ajutorul unui barometru care se introduce in locul bujiei.

Happy driving!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *