Reprezentanta sau service? Unde ar fi mai bine?

In primul rand, trebuie sa clarificam ca vorbim strict de Romania, unde reprezentantele sunt din ce in ce mai rau famate, pe buna dreptate. Unele service-uri au reputatii asa de bune ca iti vine sa nu mai mergi niciodata la reprezentanta.

Reprezentanta

Reprezentanta unei companii de masini este distribuitorul contractat de acestia atat pentru a le vinde masinile si serviciile cat si pentru a se ocupa de relatiile cu clientii.

Reprezentantele din Romania au mai multe dezavantaje decat avantaje. Pe scurt, daca vrei sa verifici km reali ai unei masini luate Second-Hand, sa iti cumperi una noua, sa resetezi soft-ul sau ai nevoie de o piesa care nu se mai fabrica, reprezentanta este cel mai bun loc. Ei iti pot spune pe unde a umblat masina ta, care sunt kilometrii reali, ce piese s-ar potrivi cel mai bine si cat te va costa una noua.

Pe langa suprapret, atat la manopera cat si la piese, serviciile de reparatie din reprezentantele din Romania sunt o gluma foarte, foarte proasta. Nu cunosc foarte multi oameni care sa fi avut de reparat ceva la reprezentanta si sa nu fi asteptat saptamani bune numai pentru programarea unei „constatari”. Cand incepe reparatia propriu-zisa, te trezesti ca mai ai nevoie de o de-asta noua si din ailalta pana ajungi la sume care te fac sa vinzi masina si sa iti iei una noua. Pana la urma, acesta este scop-ul lor, sa vanda masini noi. Ei au senzatia ca te sperie cand te pun sa inlocuiesti tot sistemul de directie pentru un amarat de senzor, tu vei gandi ca bagi mai multi bani in ea decat merita, o vei vinde si vei lua una noua tot de la ei, nu de la altcineva 😉

Service

Daca ai vreo problema tehnica, du-te la un service. De ce spun asta? Pentru ca reprezentantele fac bani inclusiv pe comisionul luat pe fiecare piesa. Normal ca iti vor vinde una „originala” la suprapret. Aceeasi piesa cat se poate de originala, o gasesti deobicei la 60-70% din pret la un service, cu tot cu manopera.

Service-urile sunt oameni care isi castiga painea prin calitatea serviciilor, nu prin vanzarea pieselor sau a masinilor noi. Din acest motiv, in multe service-uri (nu toate) vei fi surprins de nivelul de profesionalism si respect cu care esti tratat. De ce? Interesul mecanicului este sa te faca sa apelezi si a doua oara la el daca mai ai vreo problema. Exista multe service-uri pe piata si daca el nu iti ofera ceea ce ai nevoie, sigur te vei duce la altcineva.

Din punct de vedere al pretului, service-urile au o competitie stransa intre ele. Din acest motiv preturile relative la piese sunt identice (intre service-uri, ca la reprezentanta e dublu) , numai manopera difera.

In concluzie, daca nu poti rezolva ceva la un service de calitate, apeleaza la reprezentanta, dar asteapta-te atat banii cat si timpii pierduti sa fie de doua ori mai multi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *