Spoiler-ul: Ce este si la ce ne ajuta?

Spoiler-ul poate veni in mai multe forme si variatii. Aici sunt cateva exemple:

Exista spoilere micute, la finalul portbagajului, un fel de buza mai ridicata:

Subaru Impreza WRX

Spoilere hidraulice, care se ridica numai de la o anumita viteza, pentru a nu opune rezistenta la viteze mici, micsorand timpul de acceleratie:

Audi RS7

Sau Spoilere de Time Attack, care sunt asa de mari ca nu pot fi montate pe portbagaj si trebuie montate pe sasiu:

Rolul lor este de a transforma forta aerului care vine din fata cu viteza, in downforce, care apasa in jos facand rotile sa aiba mai multa aderenta cu asfaltul. Forma lor redirectioneaza aerul in sus astfel incat sa impinga in jos.

Spoilerele sunt un accesoriu folosit prima data in motorsport, dar usor usor si-au facut aparitia si in industria masinilor de strada. Printre primele masini care au avut spoiler din fabrica au fost Ford Sierra si cateva Porsche-uri, dupa care au venit companii precum Toyota, Subaru, Honda care au continuat trend-ul. Supercar-urile nu intra in discutie pentru ca nu sunt masini de zi cu zi.

Ford Sierra

Masinile cu tractiune pe fata nu au nevoie de spoiler, pentru ca li se ridica fata, micsorand aderenta rotilor motoare. Exista si oameni care isi pun, dar sunt doar de decor, plus ca masina va consuma in plus, deci nu are niciun rost. Spoiler-ul poate fi folosit pe tractiune spate sau integrala. Mai exista Honda Civic Type R, care are tractiune pe fata si un spoiler care, combinat cu toata aerodinamica masinii (buza din fata, diffuser, spoiler, side skirts, toate apasa in jos) ofera mai multa aderenta, pentru ca asa a fost gandita din fabrica.

Aici avem un video cu un spoiler hidraulic in actiune:

Happy driving si un an nou fericit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *