Suspensia perfecta

Suspensia pe aer

Suspensia pe aer (sau suspensia pneumatica) este cea mai buna optiune pentru show-car-uri. Iti poti face masina mai agresiva printr-o suspensie pe perne. Principala caracteristica a acestui tip de suspensie este inaltimea reglabila. Poti sa treci peste borduri si hop-uri la inaltime maxima sau poti sa parchezi masina si sa o lasi pana la pamant la apasarea unui buton. Cu toate ca este mai scump de montat si intretinut, aceasta suspensie este cea mai buna alegere pentru masinile sport care vor sa fie si joase dar sa poata fi conduse si pe strada.

Aceasta este comuna in lumea tunerilor dar apare deseori si in masinile de lux, unde modul confort face suspensia mai moale, pe cand modul sport o face tare ca piatra, prin ajustarea activa a presiunii din pernele de aer, montate in loc de arc.

Acest tip de suspensie este folosit deseori si in aplicatii industriale, in special in camioane.

Suspensia conventionala

Chiar daca este cea mai intalnita, ea nu are foarte multe avantaje. Este cea mai veche dar fiabila solutie de suspensie. Este acolo strict pentru rolul de a tine rotile pe pamant si pentru a amortiza toate socurile primite de denivelarile drumului. Este formata dintr-un arc in interiorul caruia se afla un amortizor. Arcul are rolul de a tine greutatea masinii si de a opune rezistenta fiecarei denivelari ale drumului, pe cand amortizorul are rolul de a impiedica arcul de a trage roata in sus, creand instabilitate, in momentul in care s-a pus la loc pe pamant dupa ce a trecut de un obstacol. Singurul avantaj este faptul ca e foarte ieftina si foarte comuna si din acest motiv se gasesc multe piese de schimb.

Suspensia conventionala este si pe ATV-uri, motociclete, biciclete etc pentru ca este si cea mai confortabila. Fata de celelalte doua tipuri de suspensii, aceasta a fost proiectata cu confortul in minte.

Suspensia reglabila (coilover)

Suspensia reglabila este cel mai performant tip de suspensie. Aceasta consta in doua arcuri, dintre care unul reglabil, care joaca rolul unui singur arc, in interiorul caruia este un amortizor de performanta. La baza, reglajul se face cu ajutorul a doua inele montate pe un filet foarte fin. Acestea se desurubeaza, se aduc la setarea dorita, dupa care cel superior tine arcul in timp ce cel inferior are rolul de a tine inelul principal bine strans.

Acest tip de suspensie se gaseste in masinile de performanta, care sunt tunate si reglate la milimetru pentru performanta optima. Suspensia reglabila este mult mai tare, deci, tine mult mai bine pe curbe. Este cea mai buna din acest punct de vedere, urmata de cea pe aer si intr-un final de cea conventionala.

Ce suspensie ar trebui sa folosesc?

Daca ai o masina de strada si vrei sa o faci mai performanta, sa nu mai fie „barca”, poti sa ii pui suspensie reglabila (coilover) si eventual niste cauciucuri si jante mai performante.

Daca iti place sa mergi la car show-uri si sa te dai grande cu cat de bine arata masina ta, mai ales daca iti place stance sau camber, suspensia pe aer (pe perne) este pentru tine. Ea iti asigura confortul si pe strada si are si performanta mai buna la circuit, toate acestea cu bonusul ca poti merge cu masina cat de jos vrei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *