Transmisie automată sau manuală?

Acestea sunt doar doua dintre multe tipuri de transmisie (mai sunt secventialele, CVT, etc), dar sunt cele mai populare.

Avantaje si dezavantaje

DA, transmisia manuala este mai inceata, da, consuma mai mult si da, trebuie sa freci ambreiajul la cozile infernale din Bucuresti, dar merita in totalitate, mai ales pentru un masinist si va voi spune de ce:

Chiar daca in America aproximativ 96% din masinile noi sunt automate, la noi in Romania inca sunt populare manualele. De ce? Pentru ca oamenilor si mai ales noua, masinistilor, ne place sa simtim masina. Transmisia manuala iti da un sentiment de implicare pe care nu il ai cu niciun alt tip de transmisie.

Cand faci downshift de la 3000 de roatii la 6000 si pui frana de motor in loc sa apesi ca oricine pe frana esti recompensat de acest sentiment. Cand iti iese o plecare perfecta din panta, sau cand faci o plecare de pe loc in forta aproape de limitator si nu ai scartait cauciucurile sau cand vrei sa iesi din zapada si calci acceleratia apasand repetat ambreiajul ca sa faci balansare si iesi ai acelasi sentiment. Pentru a citi despre cele mai bune cauciucuri da click aici.

Toate aceste lucruri nu sunt posibile cu o transmisie automata. Alegerea pe care o facem intre transmisie manuala si automata, este deseori de preferinta personala, de felul in care ne simtim schimband vitezele, sau nu.

Curse

Daca vine vorba de curse, mai ales pe circuit, transmisia automata castiga de fiecare data, pentru ca majoritatea pot schimba viteza mult mai repede decat orice om. Uneori, mai ales in curbe, pentru performanta maxima, trebuie mers cu o singura viteza, specifica, chiar daca uneori transmisia are senzatia ca trebuie sa faca upshift/downshift. Aici intervin padelele. Pentru cei care nu stiu, ele sunt cele doua clapete din spatele volanului masinilor cu transmisie automata dual-clutch, cu care se pot selecta viteze specifice si se poate schimba viteza exact cand trebuie.

Transmisia automata dual-clutch (dublu ambreiaj) este mai scumpa si mai performanta decat cea automatica clasica si este gasita deobicei pe masinile gen Porsche 911, Audi rs4 sau BMW-urile mai de top.

Cu toate ca cea mai performanta transmisie este cea secventiala, nu este fezabil sa fie pusa pe masinile de strada, asa ca am exclus-o din explicatii.

Popularitate

Transmisia manuala este cea mai simpla, cu cel mai mare nivel de control (in trafic, zapada etc), dar este si cea mai ieftina. Cu cateva exceptii, masinile automate sunt mai scumpe decat cele manuale, mai ales la noi, in Europa. Din acest motiv, majoritatea masinilor din Romania sunt manuale, dar nu pentru mult timp, pentru ca in segmentul de performanta si mai nou in cel de budget, automatele devin din ce in ce mai populare. In ziua de azi gasesti din ce in ce mai greu un Audi sau un BMW cu o manuala.

Noi, masinistii, preferam manualele pentru ca poti sa lansezi orice masina manuala la limitator, indiferent de specificatii si nivel de echipare, iar la cele cu tractiune pe spate poti face destul de usor burnout. La masinile automate, daca nu ai launch control, care este o functie destul de rara, prezenta doar la masinile de top, nu poti sa lansezi masina decat de la 1-2 mii de rotatii, ca sa nu mai vorbim de burnout. Majoritatea masinilor JDM, cele clasice, veneau cu transmisii manuale. Pentru a citi despre cultura JDM da click aici.

Avantajele automatelor, in trafic, sunt ca nu trebuie sa schimbi vitezele si sa apesi ambreiajul de fiecare data cand te opresti sau pleci de pe loc si ca frana de mana este in transmisie, pe modul park (P), in rest, este o preferinta personala, de convenienta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *